Een gezonde geest in een gezond lichaam..
Minder afval, meer blije gezichten
Samen met onze kinderen willen wij van onze school, een nette school maken. Een heel belangrijke opdracht, waarbij de kinderen bewust gemaakt worden van de gevolgen van afval tijdens de lessen in de klas. We leren op speelse manieren sorteren.
Ons afval verminderen doen wij niet alleen, ook de ouders vormen een belangrijke schakel. Zo vragen wij om de boterhammen mee te geven in brooddozen, koekjes in koekendozen, water in een hervulbare drinkfles,… Met jullie steun en medewerking lukt het ons zeker wel!
One mile a day
(bron: www.onemileaday.be)
Het doel van ‘One Mile a Day’ is simpel: de lange inactieve blokken op school doorbreken met een korte, maar dagelijkse bewegingsactiviteit met de volledige klas. De kinderen van de lagere school gaan samen met hun leerkracht 1 mijl (1,6 km) lopen of wandelen in de frisse buitenlucht. Nadien wordt de klasactiviteit gewoon hervat. Het project werd gelanceerd door Elaine Wyllie in Schotland (The Daily Mile) en heeft daar aangetoond dat de kinderen na ‘de mile’ de lesactiviteiten met meer energie en concentratie hervatten.
10 voordelen van One Mile a Day
- De kinderen kunnen hun energie kwijt
- Sociale interactie met klasgenoten en leerkrachten
- Even in de frisse buitenlucht vertoeven
- De leerkracht kiest zelf het startmoment
- Het duurt slechts 15 minuten
- Omkleden is niet nodig, gewoon rechtstaan en START!
- Geen specifieke locatie of materiaal nodig
- ‘One Mile a Day’ is volledig GRATIS
- Zorgt voor een betere fitheid van de kinderen
- Stimuleert de concentratie van de kinderen
Oog voor lekkers
Wat is Oog voor Lekkers?
Met dit initiatief willen de Vlaamse overheid en de Europese Unie gezonde voedingsgewoonten promoten bij kleuters, leerlingen van het lager onderwijs en leerlingen van het buitengewoon lager en secundair onderwijs, zowel op school als thuis.
Jong geleerd is oud gedaan
Fruit, groenten en melk: iedereen wéét dat ze ideaal zijn als tussendoortjes en horen bij een evenwichtige maaltijd. Maar recent onderzoek* toont aan dat kinderen vaak nog ongezonde keuzes maken en eerder grijpen naar koekjes, chocolade, snoep en gesuikerde dranken. Hoog tijd om daar verandering in te brengen met Oog voor Lekkers.
*Voedselconsumptiepeiling 2014, Sciensano
Het principe is eenvoudig
Eén dag in de week smullen de leerlingen samen van een lekker gezond tussendoortje op school. Dat kan een stukje fruit/groente zijn en/of een fris glaasje melk. Voor scholen, leerkrachten en ouders – die sowieso een voorbeeldfunctie vervullen – is dit meteen ook het perfecte aanknopingspunt om met kinderen te praten over een gezond dagelijks eetpatroon.
Een kweek-klasbak
Hoe groeien bloemen, groenten en fruit. Onze leerlingen ontdekken zelf het proces van zaadje tot plant en worden echte tuiniers.